INFORMACIÓN DE CONTACTO
C/ FAUSTINO BLASCO 6
46600 - Alzira
SÍGUENOS EN

Comissió

PARE CASTELLS

CONTACTE

C/ Jaume d’Olid Sequier, n18
fallaparecastells@gmail.com

REPRESENTANTS

PRESIDENT

Manolo Sanmartín Llorens

FALLERA MAJOR

Melba Bernabeu i Gassó

PRESIDENT INFANTIL

Ángel López i Ché

FALLERA MAJOR INFANTIL

Clàudia López i Fernández

MONUMENTS

MONUMENT GRAN

«Renàixer de les flames»

Rafa Ivàn

MONUMENT INFANTIL

«Baix del mar»

Rafa Ivàn

DIRECTIVA

HISTORIA

HISTORIA DE LA FALLA PARE CASTELLS

Fundada en 1984, la falla Pare Castells es va crear en un barri emergent que, per la seva extensió i joventut, necessitava tot l’ambient que es crea al voltant d’una falla. Un grup d’unes vint-i-cinc persones, es van reunir i van acordar fer les diligències oportunes per a inscriure’s com a falla, prenent el nom del principal carrer del barri, abans avinguda, el carrer Pare Castells.

En 1985, baix la presidència de Vicent Fayos i Casterà, es va plantar el primer monument a l’encreuament dels carrers Jaume d’Olit i Pare Castells. Reis Pérez i Martínez, Clara Maria Francés i Vistos i José Antonio Campos i Martínez, foren junt amb Vicent Fayos, els primers representants d’aquesta comissió.

En 1987 traslladaren la ubicació del monument per tal de millorar la convivència amb el veïnat. A partir d’aquest any s’ha continuat plantant el monument a l’encreuament entre els carrers José González i Pare Castells. En poc de temps la comissió va créixer. En 1994 es va celebrar el 10 aniversari amb els corresponents actes commemoratius. En aquella època, la comissió comptava amb el casal al carrer Vicente Segura, on també es plantava el barracó els dies de falles.

Malgrat que no s’aconseguiren primers premis, el monument sempre va ser un element destacat. Tant és així que en 1.996 es va apostar per un monument amb clares opcions a guanyar per l’alt nivell de risc, però la meteorologia no va acompanyar i en un colp de vent va tirar pel sòl totes les opcions de guanyar el tan anhelat primer premi.

Amb més de 30 anys de història, hui en dia la falla Pare Castells és una comissió consolidada de les Falles d’Alzira. Però per tal de saber on estem, és important saber d’on venim. A la dècada del 2000, la comissió va passar per moments difícils, on la gent va demostrar que el sentiment que mou aquesta comissió i les ganes de fer tornar la festa va fer renàixer la comissió.

En 2.005, no es disposava dels recursos suficients per a cobrir les despeses de l’exercici i es va prendre la decisió més difícil fins ara: no plantar monument i, per tant, no formar part de les festes falleres com a comissió. Però més enllà de quedar-se enrere, els anys següents, el jove grup de fallers va lluitar per tal de tornar al barri la festa que es mereix, recobrant els orígens de la festa fallera, plantant monuments com antigament es feia i superant crítiques d’un poble que no entenia més enllà que les falles no eres tan sols monuments de secció especial. Un dels monuments que cal destacar és el que es va plantar l’any 2007. Un monument format per aproximadament 700 caixons de taronja, de fusta, netejats un a un i pintats un a un. Era una cosa diferent i al mateix temps era com tornar als principis de les falles. Al 2009, es va celebrar el 25 aniversari amb un nou monument fet per la comissió, que representava una gran torta d’Aniversari.

La passió per les falles han fet renàixer aquesta jove comissió. Fruit de l’esforç la falla tornava a estar viva, i va ser aleshores quan es va confiar en un artista local que va treballar al costat de la comissió per tal que el monument tornés a competir en la seua categoria. Va anar creixent en tamany i premis, fins que en 2016, més de 30 anys després del naixement de la falla, l’esforç es va veure recompensat guanyant el primer premi de la secció quarta.

Hui en dia, la falla Pare Castells és la comissió nº 28 de les Falles d’Alzira. Pertany al sector Set i Mig i és una falla viva en més de 60 fallers i quasi una vintena de xiquets en la comissió infantil. Una falla que s’ha vist representada en la Cort d’honor de la Fallera Major d’Alzira, en la directiva de Junta Local i amb una Fallera Major d’Alzira. A més, està agermanada amb la Foguera Barri Sant Gabriel d’Alacant, compartint la cultura i les tradicions d’ambdues festes.

Una falla a la qual no el falta motivació per a continuar treballant i gaudint de cada acte organitzar per i per a les falles d’Alzira.

Pare Castells | Fallas Alzira