INFORMACIÓN DE CONTACTO
C/ FAUSTINO BLASCO 6
46600 - Alzira
SÍGUENOS EN

Comissió

SANT JOAN

CONTACTE

 C/ Canònge Cervera, n9
 fallasantjoanalzira@gmail.com

REPRESENTANTS

PRESIDENT

Sergio Llopis i Chordá

FALLERA MAJOR

Mireia Cebrián i Pellicer

PRESIDENT INFANTIL

Gerard Llopis i Velasco

FALLERA MAJOR INFANTIL

Adriana Desantes i de Llano

MONUMENTS

MONUMENT GRAN

La Murta

Vicente Julian

MONUMENT INFANTIL

Al esport cap ovella negra

La comissió

DIRECTIVA

HISTORIA DE LA FALLA

La Falla Sant Joan va nàixer en 1939. Els fundadors van ser Francisco Benedito Iborra, Joaquín Ríos Magraner, Ignacio Ríos Magraner, José Vila Felices, Pompilio Gisbert Torres, Ernesto Benedito i Ricardo Marín Giménez. Al principi no teníem cap casa on poder estar, és per això que el mestre Francisco Llacer Domingo va prestar l’escola on donava classes per a que pogueren tindre un lloc on reunir-nos.

La primera dècada va estar marcada per molts alt-i-baixos; és més, en 1943 no vam plantar falla perquè econòmicament la falla no es podia sostenir.

La Junta Local Fallera d’Alzira que va començar a funcionar en 1944 va tindre com a Presidents a membres destacats de la Falla Sant Joan com Rafael Pelufo, Arturo Masiá, Juan Ferrer o Francisco Llácer.

Durant la dècada del 50-60  va viure la Falla uns anys de plenitud, marcats pels anys daurats de la venta de taronja. A més a més, guanyaren diversos primers premis: 1950, 1954 i 1958. Tanmateix obtingueren un premi de lo Rat Penal de Valencia al llibret de 1955. L’any 1957 degut a una onada de fred no plantaren falla.

En la dècada del anys 1960 vam emetre gràcies al mestre Francisco Llàcer diferents fulletons en la radio. Fins al moment, el monument faller havia estat plantant-se en un antic solar de l’Església. Però en l’any 1962 es van fer modificacions en el barri i la falla va decidir canviar la ubicació del monument a la que és l’actual plaça de Sant Joan. Ademés de la comissió masculina va haver una femenina i la Presidenta va ser Ana María París Boquera.

En 1964 celebraren els 25 anys seguen nomenat com a President d’Honor a Dº Francisco Llacer Domingo que havia segut el verdader impulsor de la falla. La Fallera Major de les noces de plata va ser Mª Amparo Pla Pelufo.

En l’any 1969 va iniciar-se la Comissió infantil. També en aquest any van poder adquirir una casa al barri on definitivament instal·lar-nos i no haver de estar depenent de la escola o altres locals esporàdics. La dècada dels 70-80 va ser molt estable, al capdavant de la falla va estar Salvador Baeza Peris durant 16 anys consecutius.

En la dècada dels anys 80-90 la pantanada va afectar el Casal i perdérem molts objectes de valor, documents, i a més d’això, va haver-se de reconstruir el interior de la casa. La riuada del 1987 també va tornar a afectar el Casal. Dos anys després la falla va celebrar el seu 50 aniversari seguent la fallera major Lolin Hurtado Llopis. I la fallera major infantil Patricia Martínez Furio.

En els anys 90 la falla va fer els decorats en les seues presentacions que representaven diferents racons d’Alzira com ara la Murta, la Creu Coberta, els magatzems de taronges, la Torre i la Porta de Sant Agustí; a més a més, ens ficarem a fer falles infantils.

Sant Joan va ser la falla que va organitzar l’aparició del primer sector de Comissions falleres; el Sector Centre; essent dels pocs que mantenen avui en dia la seva organització i bon funcionament.

L’any 2000 va ser rellevant doncs van aconseguir que la casa a on estàvem fos nostra endeutant-nos per poder tindre un lloc a on reunir-nos. A fetxa de hui som unes de les poques falles que tenim un casal propi.

En l’any 2010 aconseguirem un primer premi en la falla gran del artista Jose Vicente Sanchis que feia 30 anys que no aconseguíem.

En l’exercici 2013-2014 la falla celebra el seu 75 aniversari tenint com a President a un veterà de la comissió Francisco Nacher Alcaraz per 10 volta. La celebració del esdeveniment va contar en diversos actes  destacant el acte del dia 1 de desembre que reunirem a unes 60 falleres de la nostra comissió en un acte en el Gran Teatre, així com “la plantà” del nostre monument el dia 16 de Març, tal i com es realitzava antigament: “al tomb”. Tot això, va ser possible gràcies al President honorífic del nostre 75 Aniversari, el Sr. Ignacio Rios Aranda qui en memòria de son pare va fer-se càrrec del monument.

Desde el 75 aniversari estem intentant donar-li una vessant mes cultural a la nostra falla intervenint en la mostra de teatre i competint en el llibret obtenint el primer premi en la ciutat d’Alzira en els exercicis 2015 i 2016 i els premis 19 i 39 en Valencia.

La falla Sant Joan, des de fa 5 exercicis fallers (2014-2018) planta els seus monuments amb materials que són menys perjudicials amb el medi ambient. Els monuments són realitzats de cartró i fusta íntegrament, sense cap tipus de suro o material altament de combustió tòxica.

A dia de hui contem en uns 150 fallers entre grans i menuts reunint-nos divendres al Casal de Canonge Cervera desfilant sempre baix l’estàndard del “borreguet”.

Sant Joan | Fallas Alzira