A Alzira, ciutat molt lligada a la vida i mort d’En Jaume I i en la què es diu va viure el seu últim període, hui ha tingut lloc una ofrenda amb la participació de la Fallera Major Infantil d’Alzira Inés Brines que acompanyada pel President de la Junta Local Fallera Jaume Bohigues han dipositat una corona de llorer davant el monument al viàtic del Rei En Jaume l. El taulell representa l’extrema unció del Rei En Jaume i és obra d’Octavio Vicent i va ser col.locat entre els anys 1968 i 1970 quan era alcalde Jose Pellicer.
La festivitat del 9 d’octubre conmemora l’entrada a la ciutat del Rei En Jaume I en 1238 a la conquesta de les terres en poder musulmà. Jaume I va convertit València en un regne diferenciat, unit a la Corona d’Aragón des de 1239, i reconegut posteriorment mitjançant la llei dels Furs.
En la capital del Túria es una celebració molt arrelada, que té lloc des de´l segle XIV amb Jaume II d’Aragó. Es va celebrar per primera vegada en 1976 i sis anys més tard, l’Estatut d’Autonomia la va reconèixer com a festa autonòmica.
La bandera valenciana, coneguda com la Reial Senyera, és l’única bandera del món que té un títol igual al d’un monarca. És per això que mai es pot inclinar davant cap persona . Cada any aquesta descendeix pel balcó de l’ajuntament, el tracte es solemne i totalment vertical. Un títol atorgat en 1377 per Pere II i que hui encara la corona de la bandera ens recorda.
Cada 9 d’octubre es celebra pel matí la processó cívica de la Reial Senyera, com a símbol valencià per excel·lència , se li ret homenatge en una marxa que recorre el centre de la ciutat i en la que tot el món pot participar. La actual data de 1928, ja que l’anterior estava molt deteriorada.
Al ritme de la música, sempre es dóna inici amb l’emotiva baixada de la bandera pel balcó de l’ajuntament de València.
Després, l’alcalde de la ciutat i altres personalitats recorren la ciutat portant-la fins arribar a la estàtua del Rei En Jaume I, al Parterre. I ahí es realitza una ofrenda floral al rei conqueridor.